Skoči na glavno vsebino

Predstavitev poklica – turistični vodnik

V sredo, 10. oktobra, nas je obiskal gospod Andrej Klemenak iz turistične agencije Pozejdon turizem, ki nam je predstavil poklic turističnega vodnika in nas popeljal na potovanje po afriški državi Namibiji in ameriški državi Aljaski.

Izvedeli smo, da poklic turističnega vodnika ne pomeni samo sedenja in govorjenja na avtobusu, ampak še vse kaj več. Na primer, turistični vodnik mora biti tudi animator, pa organizator, obvladati mora vsaj dva svetovna jezika, biti mora geograf, zgodovinar, diplomat, zdravnik in najboljši prijatelj vsem gostom, dokler traja izlet. In zelo malo je doma. Potuje namreč križem kražem po svetu in je zaseden že celo leto vnaprej.  Vsekakor je delo turističnega vodnika zelo razburljivo in zanimivo.

Nato smo potovali s prstom po globusu in iskali Aljasko in Namibijo. Izkazalo se je, da so eni pri urah družbe in geografije sedeli na ušesih, ko so se učili, kje se nahaja kakšna država ali celina, saj so Afriko iskali v Južni Ameriki in Avstraliji. Le zakaj se imena skoraj vseh celin morajo začeti na črko A?

Seznanili smo se z ameriško zvezno državo Aljasko, ki je na samem severu Severne Amerike. Tam je veliko ledenikov in turistov, ki se drenjajo v majhnih obmorskih mestecih. Narava je zelo lepa, sami gozdovi levo in desno in na tisoče slikovitih otočkov.

Izvedeli smo še, kako živijo otroci v Namibiji. Tam so najbolj veseli, če jim kdo prinese kakšen bonbon ali pobarvanko. V šolo pa ne hodijo. Kakšni srečneži, je pomislil marsikdo med nami, dokler nismo slišali, da morajo že zelo majhni otroci služiti denar. Ponoči je tam zelo mrzlo, poleti pa peklensko vroče. Po tihem smo bili kar veseli naše prijetne jeseni. Navsezadnje je doma res najlepše.

Za skupnost učencev, Dragica Križaj

 

Dostopnost