Skoči na glavno vsebino

Noč branja ali kako prespati v šoli

Zagotovo se sprašujete, kaj je tako zanimivega in »fajn« ostati čez noč v šoli. In to celo s petka na soboto!

Za začetek, super hrana. Topli sendviči s šunko in sirom ali a la cart – brez sira ali brez šunke ali samo toast. Sadni čaj. Skutna torta učiteljice Urške za prste polizat. Jogurtovo pecivo, ki ga je hitro in spretno spekel in prinesel šestošolec Aleks. Sadni čaj. Skutna torta… no, zdaj se pa že ponavljam.

Ampak v šolo nismo prišli samo jest (ker to lahko počnemo tudi doma). Udeležili smo se pestrih, zanimivih in nadvse zabavnih delavnic. Naučili smo se nekaj značilnosti in besed znakovnega jezika za gluhoneme. Spoznali smo, kaj so deficitarni poklici. Pri tej delavnici se nam pridružil častni gost gospod Silvo Kodrič, ki nam je predstavil poklic mizarja, potem pa nam je še pokazal, kako narišemo načrt za okrasno vazo iz lesa. Seveda smo jo tudi izdelali. Prav vsi smo vrtali, brusili in lepili deščice in nastale so najlepše vaze na svetu. Naj še kdo reče, da poklic mizarja ni za dekleta.

Šestošolci in sedmošolci smo se prelevili v kresničke, kjer so se nam pridružili še preostali sošolci in sošolke. Pripravljali smo se na kresničkasto tekmovanje. Ugotovili smo, kako se izdela sluz. Ja, prav ste prebrali. Zdaj vemo, da sluz ne proizvaja samo naš nahodni nos, ampak je zadaj zapleten proces, kjer so udeležene preproste snovi, ki jih lahko kupite v vsaki večji trgovini. Če vas zanima, kako nastane, zdaj veste, koga vprašati.

Spoznali smo tudi poklice prihodnosti. Ali ste vedeli, da boste čez kakšnih dvajset let svoj kaktus lahko nesli k psihologu za rastline, če ne bo hotel rasti? Kam boste šli na zabavo, vam bo uredil strokovnjak za zasebno življenje in hišo, v kateri boste živeli, vam bo načrtal virtualni arhitekt, »natisnil« pa jo bo 3d tiskalnik. Takšne že obstajajo, prepričali smo se na lastne oči. Srečne trenutke vam bo ustvaril terapevt za srečne trenutke (kdo pa drug?), če pa vam bo primanjkovalo časa, ga boste lahko kupili pri trgovcih s časom. Očitno znanstvena fantastika ni tako daleč in marsikdo med nami, osnovnošolci, bo imel poklic, ob katerem dandanes samo zavijamo z očmi.

Vas morda zanima, kaj so to fraktali? To je matematična skrivnost, katero se da spoznati samo v noči, ko prespiš na šoli. Ne samo, da smo to skrivnost spoznali, še narisati jo znamo. Dolgo v noč smo fraktale ustvarjali, jih barvali in se čudili nad novimi oblikami, ki so že mejile na umetniške slike. Če ne verjamete, si oglejte razstavo fraktalov na naši šoli, ki vam bo vzela dih. In vse to s pomočjo matematike. Kdo bi si mislil, da je matematika lahko tako zabavna in sproščujoča.

Za konec smo še sami predstavili naš sanjski poklic in poželi bučen aplavz. Potem pa smo se spomnili, da smo se naučili, kako ploskajo gluhonemi in smo to znanje  uporabili v praksi. Ker pa ura teče in nič ne reče, je bilo že čez polnoč, ko smo se odpravili spat.

No, zdaj veste, kako je prespati v šolo. Poučno, sijajno in predvsem zabavno.

Dejavnosti smo pripravile učiteljice: Dragica Križaj – vodja, Barbara Potočnik Kolenc, Lucija Švent, Bogdana Drozg Onič in Alojzija Mušič

Za skupnost učencev zapisala učiteljica Dragica Križaj

Dostopnost