Dan Zemlje je letni dogodek, ki se praznuje 22. aprila, ko se odvijajo dogodki za osveščanje glede varovanja okolja na Zemlji. Praznovanje se je prvič organiziralo leta 1970 in ga zdaj koordinira globalna mreža Dneva Zemlje. Dogodek vsakoletno praznujejo v več kot 192 državah.

Praznik Zemlje spodbuja, da si moramo VSI VSAK DAN prizadevati za trajnostno naravnan razvoj, za premišljeno okoljsko in podnebno ravnanje, ki bo prijazno našemu planetu.  Bodimo EKO in v  ravnanju z naravo zgled drugim.

VABLJENI K OGLEDU FILMOV o lepotah našega planeta

  • Dokumentarni film »Žejni svet« – izjemno 90-minutno potovanje okoli sveta.

Osnovnim, srednjim šolam in fakultetam je od 17. 4. do 24. 4. 2020, na spletu omogočen brezplačen ogled filma »Žejni svet« svetovno znanega francoskega režiserja in fotografa Yanna Arthus-Bertranda, ustanovitelja fundacije Goodplanet (projekti in  izobraževanja o okoljski problematiki …).

Tokrat se ukvarja z enim od največjih izzivov za preživetje človeka –  VODO. Ogled filma in slovenskih PODNAPISOV so v sodelovanju omogočili sodelavci Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in Arnesa.

Film bo za ogled na voljo na portalu Arnes Video. Priporočamo ogled napovednika  (v angleškem jeziku), sporočilo organizacije HOPE o motivaciji in nastanku filma in uvodni nagovor prof. Tomana z Biotehniške fakultete.

Žejni svet, ki je posnet v okoli 20 državah, razkriva skrivnostni in navdušujoči svet celinskih voda skozi spektakularne zračne posnetke, narejene v težko dostopnih krajih, kot sta denimo Južni Sudan ali Severni Kongo. Izjemni zračni pogled na svet se združuje s trdo realnostjo tistih ljudi, ki jim vode primanjkuje in ki zaradi njenega pomanjkanja celo umirajo.

Ker gre za avtorsko zaščiten film, vas prosimo, da upoštevate opozorilo o spoštovanju pravic  v navodilih.

Navodila za ogled filma:

Opozorilo:  Učitelji svojim učencem lahko posredujete spletno povezavo na dokumentarni film, ki bo aktivna teden dni, jih pa ob tem opozorite, da je ogled omogočen izključno v izobraževalne namene in da je prepovedano vsakršno distribuiranje dokumentarnega filma (to vključuje snemanje, presnemavanje, posredovanje ter objave na spletu v kakršnikoli obliki).


Videokonferenca –    film vabi k razmisleku in iskanju odgovorov

  • Kdaj: v petek, 24. 4. 2020, od 12:00 do 13:00.
  • Kje: na povezavi prek Arnesove storitve Prenosi v živo. Prenos bo aktiven ob začetku prenosa.

Učenci in učitelji boste lahko prek klepeta v živo (chat) postavljali vprašanja slovenskemu limnologu, strokovnjaku za živalstvo in rastlinstvo celinskih voda, prof. dr. Mihaelu Tomanu z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

MOŽNOST, DA OSEBNO POSTAVITE VPRAŠANJE:  prosimo, da nam do srede, 22. 4. 2020, posredujete svoja vprašanja za prof. Tomana in svoje kontaktne podatke (e-poštni naslov).

Približno desetim udeležencem (NAJBOLJ zanimiva VPRAŠANJA) bo Arnes omogočil, da boste lahko med videokonferenco svoje vprašanje zastavili tudi osebno.

Posnetek videokonference bo kasneje dostopen na Portalu Arnes Video.