Skoči na glavno vsebino

Z današnjim dnem so se začele krompirjeve počitnice, kot jim radi rečemo, in bodo trajale vse do torka, 2. novembra. 

Ampak, ali ste se že kdaj vprašali, od kod sploh izraz “krompirjeve” počitnice in ne morda kostanjeve ali koruzne, kar bi bilo za ta čas tudi mogoče?

Razlog se skriva v preteklosti, ko so šolske počitnice prilagajali potrebam kmečkega prebivalstva in opravil. Tako učenci niso bili deležni dejanskega počitka, kot so to danes, ampak so bili prosti zato, da so lahko pomagali doma pobirati krompir. Povsem preprosta in logična razlaga, kajne?

Jesenske počitnice smo v samostojni Sloveniji uvedli v šolskem letu 1993/94. Za poimenovanje teh počitnic pa smo si izraz “krompirjeve počitnice” sposodili kar iz nemščine, kjer se jesenske počitnice imenujejo Kartoffelferien. V Nemčiji, kjer začnejo pouk po 15. avgustu, imajo nekje konec septembra počitnice. In v drugi polovici septembra (ponekod že prej) se dejansko pobira na njivah krompir, zato v Nemčiji pravijo tem počitnicam Kartoffelferien (die Kartoffel – krompir, die Ferien – počitnice). Ta izraz se je prek zdomcev, ki živijo v Nemčiji, prenesel tudi k nam.

Krompirjeve ali kostanjeve, danes so počitnice namenjene temu, da si otroci malce odpočijete od šolskih obveznosti. Pa čeprav ni treba pomagati pobirati krompirja. Čudovito, kajne? 

Kolektiv OŠ Partizanska bolnišnica Jesen Tinje želimo vsem učenkam in učencem, da si naberete novih moči. Se vidimo 2. novembra 🙂

Dostopnost