Skoči na glavno vsebino

OGLED MESTA MARIBOR

V četrtek, 4. 11. 2021, smo se odpeljali v Maribor, da si bomo ogledali znamenitosti mesta. Do tega časa nismo vedeli, da ima Maribor tako zanimivo preteklost.

Najprej smo odšli do spomenika NOB, ki se imenuje Kodžak, in je posvečen padlim borcem v 2. svetovni vojni. Na njem so obrazi, med njimi tudi Tito in Kardelj. Nad mestom je hrib, na katerem je včasih stal grad, ki ga je trikrat zadela strela. Zdaj je na hibu kapela.

Odšli smo do spomenika Rudolfa Maistra, ki stoji pri Prvi gimnaziji. Rudolf Maister je bil pesnik in general slovenske vojske. V času vojne se je sam prebil do edinega telefona v mestu.

Vojvoda Janez je bil 11. otrok v kraljevi družini in je prinesel na Štajersko vinsko trto. Videli smo kip svetega Florijana, ki je pogasil ves Maribor, ko so bile hiše iz lesa. Kip svetega Florijana so znova postavili, ampak so ga naroe obrnili, saj ne gleda proti mestu.

Še eden pomemben človek je bil Anton Martin Slomšek, ki je bil slovenski škof, pisatelj, pesnik. Bil je posvečen v blaženega. Okoli kipa Antona Martina Slomška je bilo včasih pokopališče. Ob cerkvi je stolp, s katerega so opazovali, če je kje požar.

Zatem smo odšli na Glavni trg, kjer stoji zlati kip Marije. V bližini je Mestna hiša, ki jo prenavljajo. Leta 1676 je kuga pomorila kar petino mariborskega prebivalstva. Nato smo se odpravili do vodnega stolpa, ki so ga prestavili za en meter in dvignili za dva metra, da ga Drava ni uničila, ko je voda narastla. Slišali smo zgodbo o bogati židovski družini, ki je imela v lasti pekarno. Ob reki Dravi smo si ogledali 400 let staro trto.

Na koncu naravoslovnega dne pa smo se odpravili v Hišo eksperimentov po veliko znanosti in znanja.

Neja Motaln

Larisa Blažič

Gaber Žerjav

5. razred

Dostopnost