Skoči na glavno vsebino

Na tretji petek v novembru, 17. 11. 2023,  obeležujemo dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je letos že 13 po vrsti.
Tradicionalni slovenski zajtrk je vsakoletni dogodek, s katerim želimo učencem in staršem približati pomen lokalno pridelane in predelane hrane ter zdravega načina prehranjevanja. Z njim želimo ozaveščati o:

  • pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil v naši prehrani,
  • pomenu domače pridelave in predelave,
  • pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad.

Letošnja osrednja tema je  »Kruh za zajtrk – super dan!«

 

 

V prizadevanju za ohranjanje slovenske kulturne dediščine smo v petek, 17. novembra, izvedli slovenski tradicionalni zajtrk, ki je bil obogaten s sodelovanjem pekarne Hlebček. Ta nepozabni dogodek je prinesel vonj svežega kruha, okuse domačih dobrot ter sodelovanje med šolo in podjetjem.

Pobuda za izvedbo slovenskega tradicionalnega zajtrka se je rodila iz želje po ozaveščanju o pomembnosti ohranjanja tradicije. V šolskem prostoru smo ustvarili prijetno okolje, kjer so se učenci, učitelji in pekarna združili v skupnem cilju – ohranjanju bogate slovenske kulinarike.

Dogajanje se je pričelo zjutraj, ko so na mizah učence pričakali polni pladnji dobrot. Ob kruhu so kraljevale tradicionalne slovenske jedi: maslo, med, mleko in jabolko. To so bili nepogrešljivi spremljevalci zajtrka. 

Po zajtrku smo organizirali predstavitev pekarne Hlebček, kjer so učenci imeli priložnost spoznati proces peke kruha, tradicijo pekarne ter se seznaniti z različnimi vrstami kruha in peciv. Ga. Metka Slomšek je delila svoje znanje o kakovostnih sestavinah in ročni izdelavi, kar je dodatno poglobilo razumevanje pomembnosti kruha.

Pekarna Hlebček je prispevala raznovrstno paleto izdelkov, od hrustljavih kruhov do slastnih peciv. Vsak izdelek je bil posebej izbran, da bi odražal avtentičen okus slovenskih tradicionalnih jedi. 

Neposreden stik z ustvarjalci okusnih dobrot je učencem omogočil vpogled v zakulisje pekarne ter spodbudil vprašanja o procesih proizvodnje, izbiri surovin in skrbnosti pri pripravi. 

Posebna pozornost je bila namenjena tudi ekološkim vidikom pekarne Hlebček. Poudarek na lokalnih in trajnostnih surovinah ter ročni izdelavi je spodbudil razmislek o pomenu trajnostnega razvoja in skrbi za okolje. S tem smo želeli vzpodbuditi odgovorno ravnanje in ozaveščanje o vplivu vsakodnevnih odločitev na okolje.

Zadovoljni obrazi učencev so odražali radovednost in veselje do spoznavanja tradicije skozi okuse, kar kaže na to, da takšni dogodki pomembno prispevajo k celostnemu razvoju mladih.

Povezovanje šole s podjetjem Hlebček je obogatilo učni proces in gradilo mostove med teorijo in prakso, med učilnicami in realnim svetom.

Dostopnost