Skoči na glavno vsebino

SPOŠTOVANI STARŠI!

Končal se je prvi teden pouka na domu. Skupaj z vami in vašimi otroki nam je uspelo, da so se že drugi dan vsi učenci vključili v delo. Ugotavljam, da smo se učitelji, otroci in vi starši po najboljših močeh odzvali, kar je pohvale vredno in na to smo lahko vsi ponosni. Zavedati se moramo, da se s takšno situacijo srečujemo prvič in da na njo nismo bili pripravljeni. Kot kaže se šolska vrata še ne bodo hitro odprla. Učenje na domu bo v tem času edina možnost. Učitelji smo že opravili oceno dela v prvem tednu, z namenom, da bo v prihodnje učenje na domu še bolj učinkovito. Zelo veseli bomo tudi vaših opažanj in predlogov. Vse smiselne in koristne bomo upoštevali.

Po medijih je mogoče zaslediti različne odzive staršev na izvajanje pouka na domu, od takšnih, ki ta napor ocenjujejo kot pozitiven, do tistih, ki izražajo strah, nemoč, jezo in še kaj. Slednje je tudi mogoče razumeti, kajti učiti nekoga je zelo zahtevno delo. Če kdo to ve in se tega zaveda, smo to zagotovo učitelji.

Spoštovani starši, želim vam sporočiti, da doma ne prevzemajte vloge učitelja, kot tudi ne učenca, ampak poskušajte otroke motivirati za samostojno delo, spremljajte njihovo delo, bodite pozitivni, cenite njihov napor. Če jim kaj ne bo šlo, jih spodbudite, da npr. morda še enkrat preberejo navodilo, da ubesedijo v čem imajo težavo, če zmorete, jim lahko tudi date namig, kako rešiti problem. Če pa zares ne gre, ne imejte slabe vesti (tudi mi učitelji ne znamo opravljati del, za katera ste vi usposobljeni), sploh pa je ne prenašajte na otroka, še  posebej takrat, ko vidite, da je vložil trud. Brez grenkobe mu svetujte, da naj preneha z reševanjem takšne naloge in se naj obrne po pomoč učitelju/ici po e-mailu, telefonu… Zagotavljam vam, da mu bo učitelj/-ica z veseljem pomagal/-a.

S skupnimi močmi in razumevanjem drug drugega bomo v teh zoprnih časih največ storili za vaše otroke in naše učence.

 Ivan Kovačič, ravnatelj

Dostopnost